Onko rakennusvalvonnan rooli muuttumassa?

Rakennusvalvonta kokeilee laajennettua valvontaa Oulussa

Oulu on käynnistänyt ympäristöministeriön kosteus- ja hometalkoiden kanssa kokeilun, jossa rakennusvalvonnan tehtäviä on laajennettu myös käyttövaiheeseen. Korjausrakentamisen ja rakennuksen elinkaarihuollon ohjaus ja neuvonta työllistävät Oulussa 2–3 henkeä. Aiheeseen liittyviä seminaareja on pidetty useita kymmeniä parin vuoden aikana. Yksilöllisiä ohjauksia on ollut satoja.

”Yhteiskunnalle tällainen palvelu tuottaa merkittävää lisäarvoa: vähennetään hometta, sairastumisia, työtehon laskua, toimintojen häiriintymisiä yms. Nyt tehdään tärkeitä päätöksiä siitä, mikä on rakennusvalvonnan tuleva rooli. Palataanko hoitamaan vähimmäistason valvontaa vai suunnataanko toimintaa myös rakentamisen ja rakennusten elinkaaren ylläpidon ohjaukseen ja neuvontaan,” Oulun rakennusvalvonnan laatupäällikkö Pekka Seppälä toteaa.

Seppälän ja hometalkoita vetävän Juhani Pirisen mielestä rakennusvalvontaa voisi kehittyä ohjaavaan ja opastavaan suuntaan. ”Rakennusvalvonta ei kuitenkaan ryhtyisi valvomaan vanhoja rakennuksia, vaan neuvomaan, ohjaamaan ja muistuttamaan niiden omistajia heidän velvollisuuksistaan ja kertomaan toimenpiteistä, joilla rakennus pidetään kunnossa.” Rakennustarkastaja voisi antaa myös huolto-ohjeita tai kuntotarkastusehdotuksia ja pitkän tähtäimen korjaussuunnittelun opastusta asukkaille.

Käyttö- ja huolto-ohjeita noudattamalla pitäisi vuonna 2000 ja sen jälkeen rakennetuissa rakennuksissa ainakin teoriassa välttyä rakennuksen huonosta hoidosta tai huollon laiminlyönnistä johtuvilta pitkäaikaisvaurioilta. ”Asunto-osakeyhtiötaloissa on asunto-osakeyhtiölainsäädäntö tehnyt pakolliseksi eritasoiset rakennuksen lyhyemmän ja pitemmän tähtäimen korjaus- ja huoltosuunnitelmat. Omakoti- ja pientalot (ml. pienet rivitalot) saattavat olla erityinen riskiryhmä rakennusten ylläpidon kannalta,” Rakennustarkastusyhdistyksen pääsihteeri Lauri Jääskeläinen toteaa.

Oulun kokeilu on linjassa maankäyttö- ja rakennuslain kanssa. Laissa sanotaan, että rakentamisen ohjauksen tavoitteena on myös edistää rakennetun ympäristön ja rakennuskannan suunnitelmallista ja jatkuvaa hoitoa ja kunnossapitoa. Sen paremmin ympäristöministeriö, ELY-keskukset, kunnat kuin rakennusvalvonnatkaan eivät vain ole ottaneet tätä tehtävää itselleen.

Lisää aiheesta Rakennuslehdestä

Kategoria(t): Uutiset 2014 Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.