Uutta CE-merkinnästä ja varmennustodistuksesta

Rakennustuotteiden CE-merkintään liittyvä suoritustasoilmoitus on uudistunut. Euroopan komissio on muuttanut rakennustuoteasetuksen liitteitä III ja V. Uudistusten tavoitteena on helpottaa suoritustasoilmoituksen tekoa.

CE-merkinnän suoritustasoilmoituksen liite III sisältää mallin, jonka mukaan rakennustuotteen suoritustasoilmoitus on jatkossa laadittava. Uusi 31.5. käyttöön tullut malli ottaa aiempaa paremmin huomioon sellaiset rakennustuotteet, joita ei valmisteta suurina sarjoina. Suoritustasoilmoituksessa voidaan viitata tuotteen tuotantoasiakirjoihin tai rakenteellisiin mitoituslaskelmiin eikä niitä tarvitse liittää suoritustasoilmoitukseen, jos kyseinen tieto on jo sekä valmistajalla että tuotteen loppukäyttäjällä.

Suoritustasoilmoituksen liite V sisältää päivitetyt suoritustason pysyvyyden arviointi- ja varmennusjärjestelmät. 16.6. uudistuneessa liitteessä otetaan huomioon aiemmasta poiketen eurooppalaisen teknisen arvioinnin eli ETA:n perusteella CE-merkittävät tuotteet. Perusominaisuuksiin liittyvä äänen absorbtio on muutettu laajemmaksi käsitteeksi akustinen suoritustaso.

CE-merkintä on koko EU:n alueella käytössä oleva tuotehyväksyntä, jolla valmistaja vakuuttaa, että rakennustuotteen ominaisuudet ovat eurooppalaisen harmonisoidun tuotestandardin tai eurooppalaisen teknisen hyväksynnän mukaiset. Ympäristöministeriö on julkaissut verkkosivuillaan ensimmäiset arviointiperusteet varmennustodistusten myöntämistä varten.

Varmennustodistus on valmistajalle vapaaehtoinen ja vain Suomessa käytössä oleva tapa osoittaa rakennustuotteen kelpoisuus rakentamisessa käytettäväksi silloin, kun rakennustuotetta ei CE-merkitä EU:n rakennustuoteasetuksen perusteella eikä tuotteelle voida myöntää vapaaehtoista kansallista tyyppihyväksyntää.

Lisätietoja aiheesta Ympäristöministeriön sivuilta.

Kategoria(t): Uutiset 2014 Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.